Vackert hår – bli av med frissigt stålull

Mormors råd att borsta håret med hundra tag varje dag med en svinborste gäller än idag. Fast hundra tag har blivit sextio. Jag minns att jag hade en sådan borste när jag var liten. Mamma brukade borsta mitt långa (då) blonda hår. Sedan förpassades borsten i soporna och in kom plastborsten. Som enligt proffsen gör mer skada än nytta. Håret blir statiskt och fettet från hårbotten kommer inte ut i topparna. Ja, precis det är det egna fettet som ger glans åt håret – fiffigt va.

Med åren har mitt hår slitits och mörknat till cendré. Råttfärgen som ingen vill ha. Så självklart slingade, färgade och blekte jag det gång efter annan. Mitt hår gick från glänsande blond fägring till frissigt och torrt “fejkhår”. Länge kämpade jag med diverse balsam, inpackningar och antifrissprodukter för att få tillbaka det där fina drömhåret. Utan resultat kan jag intyga snarare blev det bara värre. Så bestämde jag mig för att testa något nytt och gick till en ekologisk frisör som bara använder naturprodukter. Det var en spännande upplevelse. En mixer kördes igång och en djuprengörande detox-hårmask blandades ihop. Nu skulle alla kemikalierester bort. Det var så skönt. Klippningen utfördes proffsigt och hela tiden i samråd med mig. Jag fick även sitta med en välgörande inpackning i en halvtimme. Hade då en skön stund i salongens ena fåtölj med en inredningstidning och en kopp ekologiskt te i handen. Njutning på hög nivå!
Upplevelsen och salongen får fem stjärnor av mig. Priset var i normalnivå jämfört med andra frisörer i Stockholm. Kanske lite billigare till och med men särskilt mer avkopplande.

Köpte med mig en ny svinborste i trä och laddade upp med nytt schampo och inpackning tillredda av salongsägarinnan själv. Fick noggranna instruktioner om borstning och användning av produkterna. För den som inte vill ha svinborst finns skonsamma borstar av trä. Om jag vill ha mer glans använder jag jojobaolja som även skyddar håret från solen. Annars låter jag mitt hår vara naturligt och ser stolt hur några silvervita strån börjar kika fram i luggen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s