Rariteter i trädgården

Vissa växter når våra hjärtan medan andra bara känns som en i mängden. Det är med växter som med allt annat smaken är olika och högst personlig. Ibland behöver vi lära känna en växt för att kunna tycka om den. De behöver tid att växa i våra hjärtan och ögon. Vi trädgårdsmästare har en förkärlek för säkra kort. Växter som vi vet gör jobbet och är härdiga i de flesta lägen. I böckerna brukar de kallas för anspråkslösa. Det finns många fina växter att föra in på den listan. Men idag känner jag för att dela med mig av några raringar som inte är alltför vanliga och kanske kräver lite mer.

Anemonopsis macrophylla – porslinsanemon

 

Anemonopsis macrophylla Foto: Haragayato

 En smäcker liten skönhet som trivs bäst i skyddad lundmiljö. Den bildar tuvor med skira glansiga blad och blommar juli-september.

Gentiana acaulis – alpgentiana

 

Gentiana acaulis Foto: brewbooks

En vacker låg stenpartiväxt med stora blommor och klargrönt bladverk. Den blommar i maj-juni.

Dactylicapnos macrocapnos ‘Golden Tears’ – slingerhjärta

 

Dactylicapnos macrocapnos Foto: C T Johansson
Snubblade över denna släkting till löjtnantshjärtat på handelsträdgården i somras. Den växte gracilt på en blomsterbåge och var översållad av gula små hjärtan. Bladverket är friskt grönt. Låt den klättra i en spaljé, upp i ett träd eller var helst din fantasi leder den.

Kirengeshoma palmata – vaxklocka

 

Kirengeshoma palmata Foto: Leonora Enking

 Vid första anblicken är vaxklockan kanske inte den mest uppseendeväckande växten. Men kikar vi närmare finns en rad njutbara detaljer. Bladen har en vacker form och ger växten en rund form. Stjälkarna är mörka med en anstrykning av vinrött. De cremegula klockformade blommorna är som små ballerinakjolar. Den trivs bäst i lundmiljö eller skugga. Använd den med fördel som solitär.

 Hydrangea paniculata ‘Wim’s Red’ – vipphortensia

 

Hydrangea paniculata ‘Wim´s Red’ Foto: Pflanzmich
Vipphortensian är en väldigt populär växt, av förståeliga skäl. Tänk att denna skönhet även finns i denna härliga sort, Wim´s Red, som växlar färg över sommaren. De enorma blomvipporna går från vitt via rosa för att slutligen bli intensivt vinröda. En växt som ger lite mer.

2 thoughts on “Rariteter i trädgården

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s